Церемония за начало на разкрой на стоманата за проект ММПК

СТАРТ НА СТРОЕЖА НА ПЪРВИЯ ОТ
ДВАТА НОВИ ПАТРУЛНИ КОРАБА ЗА
ВМС НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАРНА

На 3 декември 2021 в завода на „МТГ-Делфин“ АД се състоя тържествена церемония, с която се сложи началото на разкроя на стоманата за първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба, предназначени за Военноморските сили на Република България.

Символичното начало бе дадено от Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов,  Управляващият Директор на “NVL Group” Дирк Малговски  и Светлин Стоянов – Изпълнителен директор на „МТГ-Делфин“.

Главен изпълнител на проекта е „NVL Group“, с основен подизпълнител „МТГ Делфин“, като двата кораба ще бъдат построени и завършени във Варна. Корабите, които са дълги приблизително 90 метра и с водоизместване от около 2300 тона всеки, са базирани на доказан дизайн и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи. Проектът ММПК е понастоящем най-големият проект за строителство на Българските Военноморски Сили. Доставката на първия кораб е планирана за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – една година по-късно.