Залагане на кила на новия патрулен кораб за българските Военноморски Сили

Днес, 17.06.2022 г., в корабостроителния завод „МТГ Делфин“ във Варна беше заложен килът на първия модулен мултифункционален патрулен кораб за българските Военноморски сили. Закладният блок, тежащ 47 тона, беше спуснат върху „монети на успеха“ на традиционната за корабостроенето церемония.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов обяви името на новия кораб, което ще бъде „Храбри“ – горд наследник на едноименния торпеден катер на Военноморските сили от началото на 20-ти век.

Церемонията по залагане на кила – вторият значим етап от развитието на проекта – протече в присъствието на Президента на Р България г-н Румен Радев, Министъра на отбраната г-н Драгомир Заков, Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и други официални лица.

Корабите се строят  в България от „МТГ Делфин“ като подизпълнител на главния изпълнител на проекта – NVL Group. След завършването им корабите ще са с дължина от 90 метра, водоизместимост 2’300 тона и ще разполагат с широкообхватни военноморски способности и автоматизирана бойна система за управление.